Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

White striping, woody breast and spaghetti meat: Cooccurrence and relationship with breast fillet weight in big broiler chicken flocks
Autoři: Valenta Jaroslav | Siddique Aftab | Tumova Eva | Slavíček Ondřej | Morey Amit
Rok: 2023
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Czech Journal of Animal Science
Název nakladatele: Česká akademie zemědělských věd
Místo vydání: Praha
Strana od-do: 129-140
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze White striping, woody breast and spaghetti meat: Současný výskyt a vztah s hmotností prsního řízku u velkých kuřecích brojlerových hejn Cílem této studie bylo zjistit výskyt a koincidenci white striping (WS), woody breast (WB) a spaghetti meat (SM) v syrovém mase kuřecích prsou (n = 300) odebraném 3–3,5 h post mortem z komerčních hejn brojlerů (708 mužů, 56 dní stáří). Filety byly hodnoceny na výskyt a závažnost WS, WB a SM pomocí vizuálních a hmatových metod a byl hodnocen vztah mezi myopatiemi a hmotností prsou. Celkem 88 % vzorků (ze 300) mělo buď jednu myopatii nebo kombinaci tří myopatií, zbylo pouze 12 % bez jakýchkoli myopatií. Přibližně 29 % filetů mělo přítomnou pouze jednu myopatii, přičemž 59 % vzorků prokázalo současný výskyt prsních myopatií. V této studii 47,7 % vzorků WB také vykazovalo WS, zatímco společný výskyt WB a SM byl vykazován ve 14,7 %. Na základě binomické logistické regrese zvýšení skóre WB snižuje pravděpodobnost, že filet může být ovlivněn SM myopatií. Nebyla nalezena žádná souvislost mezi SM a hmotností filetu. Multinomická logistická regrese ukázala, že hmotnost prsních filetů byla pozitivně spojena s WB1 (P = 0,011), WB2 (P < 0,001) a WB3 (P < 0,001). Dále byly nalezeny pozitivní asociace mezi WS1 a WB3 (P = 0,004) a také mezi WS2 a WB3 (P < 0,001). Procentuální změny distribuce podle věku každého skóre myopatie WB a WS byly použity ve vztahu k 10 hmotnostním skupinám. Procenta WB3 se zvyšovala a WB0 se snižovala s rostoucí průměrnou hmotností zaoblení. Pokud jde o lineární regresi, tyto výsledky vykazovaly pozitivní lineární vztah pro myopatii WB (R2 = 0,91, P < 0,001) i WS (R2 = 0,71, P = 0,002) s hmotností filé. Byla pozorována vysoká prevalence myopatií. Výskyt závažných kategorií WB a celkově vysoká míra souběžného výskytu jsou alarmující.
eng White striping, woody breast and spaghetti meat: Cooccurrence and relationship with breast fillet weight in big broiler chicken flocks The present study aimed to determine the incidence and coincidence of white striping (WS), woody breast (WB) and spaghetti meat (SM) in raw chicken breast meat (n = 300) collected 3-3.5 h post mortem from commercial broiler flocks (Ross 708 males, 56 days of age). The fillets were scored for the occurrence and severity of WS, WB and SM using visual and tactile methods, and the relationship between myopathies and breast weight was evaluated. A total of 88% of samples (out of 300) had either one or a combination of three myopathies, leaving only 12% without any myopathies. Approximately 29% of the fillets had only one myopathy present, with 59% of the samples demonstrating the cooccurrence of breast myopathies. In the present study, 47.7% of WB samples also exhibited WS, while the cooccurrence of WB and SM was exhibited in 14.7%. Based on binomial logistic regression, an increase in WB scores decreases the odds that the fillet may be affected by SM myopathy. No association was found between SM and fillet weight. Multinomial logistic regression showed that the weight of breast fillets was positively associated with WB1 (P = 0.011), WB2 (P < 0.001), and WB3 (P < 0.001). Furthermore, positive associa-tions were found between WS1 and WB3 (P = 0.004) as well as between WS2 and WB3 (P < 0.001). The percent-age distribution changes of each WB and WS myopathy score were used in relation to the 10 weight groups. The percentages of WB3 increased and WB0 decreased as the average fillet weight increased. Regarding linear regres-sion, these results exhibited a positive linear relationship for both WB (R2 = 0.91, P < 0.001) and WS (R2 = 0.71, P = 0.002) myopathy with fillet weight. A high prevalence of myopathies was observed. The incidence of severe WB categories and the overall high cooccurrence rate are alarming. fast-growing chickens; breast meat; myopathy; incidence; poultry